Kerken en Kroegen

In deze wandeling gaan we u laten zien hoe het Christendom in Arnhem kwam en concrete vorm aannam in verschillende kerken.
Sommige zijn er nog, zoals de Eusebius, met zijn fraaie praalgraf van Karel van Gelre en vele andere interessante details. Eusebius verloor zijn tong, en die is te zien in de Walburgiskerk!Op sommige plekken is nog maar een restant van een rijk verleden te zien.Op de plek van de Waalse Kerk, bijv. stond ooit een compleet klooster. Ook verdwenen kerken komen aan bod: waar de Janskerk stond, in het centrum van de Commanderie van St.Jan, staat nu de Koepelkerk.Sommige kerken, waarvan je het bestaan waarschijnlijk nooit hebt vermoed, stonden op de plek, waar nu een café zit, zoals Chez Armand.Een andere kerkgebouw, dat er nog wel is, dient nu als horeca-gelegenheid, zoals de Lutherse Kerk aan de Korenmarkt.
“De dorst, die van alle tijden is…..”. Sommige ondernemingen, zoals de RUK (Redt uw Kameraad) probeerden het alcohol-gebruik terug te dringen in barre tijden, waarin vermoeide arbeiders hun loonzakje te snel leegdronken.We zoeken naar legendarische horeca-ondernemingen, die hun sporen in de stad en de bezoekers achterlieten. Wat dacht u van Riche, Royal, De Wacht, De Kameleon, Het Oranje Koffiehuis, De Buik, De Beer, George’s Jazzcafé, Café Meijers en Ruteck’s? Vele Arnhemmers hebben daar hun lief ontmoet bij levende muziek. Het kleinste café is De Wacht. Slechts 35 m2, maar net genoeg voor een alcoholvergunning. Ooit zelfs half zo groot, want in de andere helft woonde een gezin. Het oudste café is Oranje Koffiehuis. Beiden lessen nog steeds vele dorsten!

Hoe dan ook, een wandeling met serieuze, ontroerende en sterke verhalen.

Uw gids is mogelijk ervaringsdeskundige!

Startpunt: bij de Walburgiskerk.

Belangstelling voor deze wandeling ? U kunt hier nadere informatie krijgen en een afspraak maken

Stadswandeling.Iedere.web
Duivel

Arnhem

Arnhem, “de Genoeglijkste” van de steden in het oude gewest Gelre, voldoet ook in de 21e eeuw nog steeds in veel opzichten aan deze omschrijving. De stad is schitterend gelegen aan de Rijn, omgeven door geweldige stadsparken, die soms, zoals het beroemde park Sonsbeek, vlakbij het centrum liggen.

Arnhem heeft in WO2 veel schade opgelopen, maar heeft ook nog veel monumenten en andere bezienswaardigheden, uit de tijd van de Middeleeuwen tot nu.

‘t Gilde wil het erfgoed en de moderne tijd in Arnhem zichtbaar maken door middel van rondleidingen.
Wij hebben ongeveer 35 deskundige en gemotiveerde gidsen, die niet alleen veel van de stad weten, maar u ook graag een aangename wandeling willen bezorgen!