Geitenkamp

In 1918 kocht de gemeente Arnhem de stukken grond rondom de boerderijen “De Schuttersberg” en “De Geitenkamp”. Hiermee hoopte ze in één klap een einde te kunnen maken aan de enorme woningnood die er heerste. Deze “oostelijke voorstad” moest een geheel zelfstandige arbeiderswijk worden met eigen voorzieningen als scholen, kerken, een marktplein met winkels en bovenal ook veel groen.

In tien jaar tijd werd er een wijk met 2000 woningen uit de grond gestampt. Het werd een in monumentale stijl opgetrokken arbeiderswijk met een uniek karakter, helaas met iets minder groen dan gepland was. Met huisjes die tegenwoordig in het openluchtmuseum zouden kunnen staan. Een beschermd stadsgezicht, een nostalgische wijk om in te wandelen.

Op onze wandeling komen we langs de boerderijachtige huizen van de Schaepmanlaan, een stukje van de wijk waar het gelukt is de tuindorp gedachte te verwezenlijken. Op het Schuttersberplein woonde vroeger de bekende Arnhemse schrijver Koos van Zomeren die de roman “De man op de Middenweg” schreef. Tijdens de wandeling lezen we u enkele stukjes hieruit voor. Afdalend in de wijk bereiken we het knusse Marktplein, hart van de Geitenbult. Via de poort naar de Kolstraat en bij de vijver staan we stil bij het herinneringsteken, onlangs onthuld ter herdenking van de slachtoffers van de tweede wereldoorlog in de wijk Geitenkamp. 
Ook De Witte School, het badhuis en de Middenweg ontbreken niet op het programma. In de Dr. Kuyperstraat wordt duidelijk dat de verzuiling van de 20e eeuw in deze wijk heel “tastbaar” werd ingemetseld.

Startplaats Hoogte 80

Belangstelling voor deze wandeling ? U kunt hier nadere informatie krijgen en een afspraak maken

Stadswandeling.Iedere.web
Duivel

Arnhem

Arnhem, “de Genoeglijkste” van de steden in het oude gewest Gelre, voldoet ook in de 21e eeuw nog steeds in veel opzichten aan deze omschrijving. De stad is schitterend gelegen aan de Rijn, omgeven door geweldige stadsparken, die soms, zoals het beroemde park Sonsbeek, vlakbij het centrum liggen.

Arnhem heeft in WO2 veel schade opgelopen, maar heeft ook nog veel monumenten en andere bezienswaardigheden, uit de tijd van de Middeleeuwen tot nu.

‘t Gilde wil het erfgoed en de moderne tijd in Arnhem zichtbaar maken door middel van rondleidingen.
Wij hebben ongeveer 35 deskundige en gemotiveerde gidsen, die niet alleen veel van de stad weten, maar u ook graag een aangename wandeling willen bezorgen!