Wederopbouwwandeling

Het zuidelijk deel van de binnenstad tussen de John Frost en de Mandela brug is een gebied waar de historische ontwikkeling in de afgelopen twee eeuwen afleesbaar is. Van de Groene Weerdjes tot Rijnboog, van Sabelspoort tot Rozet.
Met de verlegging van de Rijn dichterbij de stad en na ommuring, ontstond een groen , onbebouwd binnen gebied. Na de sloop van de hoofdwal ontwierp stadsbouwmeester Heuvelink in 1853 een stedenbouwkundig plan voor de invulling van dit gebied. Naast de statige Rijnkade werd het gebied bebouwd met sloppen, werkplaatsen, magazijnen, winkels en kantoren.
Na de Slag om Arnhem met zijn grootschalige verwoestingen in het oostelijk deel werden in de naoorlogse jaren plannen gemaakt om het zuidelijk deel van de binnenstad opnieuw te ontwerpen. Maar de gepoogde doorbraken in het kader van de snelle doorstroming van het verkeer zorgden voor een onafgemaakte invulling in het kader van de Wederopbouw met kantoren, bedrijven en dienstverlening.
In de jaren zeventig werd de zuidelijke binnenstad opnieuw aangepakt, voor het eerst was er aandacht voor het opnieuw bewonen van het westelijk gelegen gebied. Veel plekken bleven echter onbebouwd.
Ook In de jaren negentig was er weer aandacht voor dit deel van de binnenstad, eerst het oostelijk deel met het Paradijsplan, later uitgebreid tot en met het station, het z.g. plan Rijnboog. Er ontstond veel kritiek tegen dit grootschalige plan.
De aanpak van de zuidelijke binnenstad zal nu echter, mede dankzij de crisis, in een langzamer tempo plaatsvinden.
Het is boeiend en leerzaam om te zien hoe zich binnen de historische kaders van de zuidelijke binnenstad de transformatie van de stad Arnhem plaatsvindt.

De wandeling start bij de Sabelspoort en gaat via Markt, Kerkplein, Trans, Weerdjesstraat, De Nieuwe Weerdjes en zal eindigen bij Rozet.

Belangstelling voor deze wandeling ? U kunt hier nadere informatie krijgen en een afspraak maken

SLAG.Iedere.webStadswandeling.Iedere kl

Arnhem

Arnhem, “de Genoeglijkste” van de steden in het oude gewest Gelre, voldoet ook in de 21e eeuw nog steeds in veel opzichten aan deze omschrijving. De stad is schitterend gelegen aan de Rijn, omgeven door geweldige stadsparken, die soms, zoals het beroemde park Sonsbeek, vlakbij het centrum liggen.

Arnhem heeft in WO2 veel schade opgelopen, maar heeft ook nog veel monumenten en andere bezienswaardigheden, uit de tijd van de Middeleeuwen tot nu.

‘t Gilde wil het erfgoed en de moderne tijd in Arnhem zichtbaar maken door middel van rondleidingen.
Wij hebben ongeveer 35 deskundige en gemotiveerde gidsen, die niet alleen veel van de stad weten, maar u ook graag een aangename wandeling willen bezorgen!